Just nu inför att ngt ska hända … och en massa energi går åt … behöver jag sitta ner och fokusera på något annat. Något helt annat.

Jag bestämde mig för att se …

…. blev nyfiken efter att jag sett Navid Modiri i Hur kan vi? samtala med filmskaparna.

Gu’ vad jag gillar sakliga samtal!!!! Gu’ vad jag gillar sakliga samtal!!!!! Fattar inte varför vårt Public Service inte tillhandahåller sådana. Allt ska vara ”konflikt” i Public Service. Allt ska vara ”i icke eventuellt stöd för sd”. ”sd-fokuset är närmast sjukligt och inte minst förlamande i Sverige. Det har gjort våra politiker till mesar. De har inte vågat agera och framföra. För vad händer då? Ja, fråga Tobias Billström – ”volymer” …! Sjukt debattklimat där fula epitet påslängs debattörer. Avgrundsdjupt från det sakliga samtalet. AVGRUNDSDJUPT i PK-andan. Blir så tydligt i filmen.

En företeelse i vårt samhälle – en företeelse jag betraktar och följer – ibland skriver om som nu.

Jag älskar det sakliga samtalet! Jag hatar det enkelspåriga åsiktsdrivna kväsande debattklimatet. Stig-Björn Ljunggren uttrycker det perfekt i filmen. (Måste ta fram det och citera så småningom) Filmen haglar av kloka synpunkter. Jessica Stegrud fastnade jag också för. Kände inte till henne innan och ska kolla upp mer om henne och vad hon skrivit. De flesta känner jag annars väl till. Kanske lite orättvist att bara lyfta fram två personer när så många uttalade sig klokt.

Säga vad man vill och ha vilka åsikter man vill – men vardagen i Sverige är sannerligen förändrad!

Vi kommer att ha enorma problem framöver. De måste tacklas! Det kräver politikers insikt, kompetens och handlingskraft. Då kan allt komma ut att få ett gott resultat. Ett mycket gott resultat till och med.

Men det är svårt att tro … med tanke på hur det ser ut just nu.

Jag kommer att hålla Annie Lööf (c) personligen ansvarig för alla brott som de s.k. ensamkommande barnen – de unga männen – begår. Vare sig det gäller övergrepp på flickor, droghandel el.dyl. Fredrik Reinfeldt (m), Ullenhag (L) och några till för den ökande brottsligheten och de framväxande NO-go zonerna …

Ida Drugge (m) driver tjänstemanna-ansvar vilket är toppen. Tänk om man kunde driva politikeransvar mer effektivt än vad själva röstningen erbjuder med de oftast toppstyrda partiorganisationerna.

Är man som jag intresserad av sakliga samtal kan man tex lyssna på följande kanaler:
(Om man inte kan lyssna så klarar man det inte)

Hur kan vi? / Henrik Jönsson / Axess TV / SwebbTV / SNSkunskap / Publicistklubben /

Lyssna på: Årets livligaste debatt Almedalen 208  – vem uttalar sig klokt … enligt dig … hur kommer det sig att du tycker så? …
Vem är mest verklighetsförankrad? Vem är mest ideologistyrd? … Vad tänker du omkring det? … Vad leder framåt? … Ur vilken aspekt? …

Tänkandet omkring frågeställningar är intressantare än påförande av åsikter … eller …

I vilka samhällsgrupper sker påförande av åsikter? I vilka samhällsgrupper sker öppna samtal med reflekterande? Var är det intressantast att befinna sig?

Jag vet vad jag gillar! Vet du? Du i Amerika? Du i Saudi? Du i Indien? Du var du än är i världen och ser detta …. vet du?


Apropå att det sägs i debattprogrammet att det förekommer blockeringstvister i sociala medier. Man säger att vissa debattörer blockerar följare för att de vill inte att deras (trogna) följare ska få information som kan vara problematisk. Annie (c) är en sådan. Hon blockerar om någon är obekväm. Censur kallas det.


Sverige placerar sig lite extremt i ett hörn – på gott och ont kanske ….?

***