Jag har ju valt att hålla lite koll på två helt motsatta länder i EU. Jag delar min tid mellan dessa länder. Lite inblick alltså. I svensk media får båda länderna märklig omskrivning men fientligheten/kritiken mot det andra landet är anmärkningsvärt enkelspårig.

Det gäller alltså SVERIGE och UNGERN. Motsatser i EU på många sätt. Inte minst deras historia som jag anser att man behöver relatera till mer än vad som görs. Ungern med ständiga ockupationer genom tiderna och i vår tid av sovjetkommunismen som sände landet långt tillbaka i utveckling. Nu händer det mycket i Ungern och det är en enorm skillnad sedan jag först besökte landet 1976 för att studera specialpedagogik – där Ungern låg i framkanten.

Känner ni till prof Lars Trähgårds beskrivning av politikers olika kontrakt till medborgarna? Det är så uppenbart vilket kontrakt politikerna har för sina medborgare i respektive land. Inte är det konstigt mot bakgrund av sin historia att landet och dess medborgare sätts i främsta rummet. Så sker inte i Sverige längre. Bara att konstatera. .
Sverige - Ungern varandras motsatser. Dt blir intressant att följa utvecklingen!

Vi vet alla vad som sker på hemmaplan i Sverige. NoGo-zoner där utryckningspersonal attackeras. En sårad människa dog häromdagen för att ambulanspersonalen inte kunde komma fram och hjälpa. Bilbränder, våld och kalifatförtryck i förorterna, sjukvårdsköer som låter människor dö och cancerpatienter lida i onödan, överfall i parker, i tunnebanor m fl ställen, kvinnor vågar inte motionera på vissa platser, flickor går inte längre och badar i badhusen, överfall, våld våldtäkter som ökar, tafsande på konserter, ……

Inget jag läser om eller hör sker i Ungern. Jag färdas tryggt i tunnelbanorna även på nätter, inget kladd heller, vid sommarens stora konsert på Szigetön med besökare från 200 länder – inget av vad som skett i Tyskland och i Sverige.

Jag misstänker att Ungern kommer att passera Sverige inom många områden och inom en snar framtid. Ekonomin går bra, arbetslösheten är nu nere på 4,3%, lägsta lönerna ökar nu med massor med procent (tror det var över 15-20), pensionerna ökar, gas-o elkostnader har sänkts, skatten på vissa matvaror likaså, mm mm

Och jag tror Ungern bidrar ganska mycket med hjälp till behövande ute i världen. Dessutom pågår många projekt för minoriteter inom utbildningens område. Kultur står högt på dagordningen och barn involveras alltid.

Ekonomin i Sverige kommer att slå i väggen inom en snar framtid – alldeles säkert! Sverige kommer att sacka efter rejält. Vilket beror på en sanslöst ogenomtänkt migpol – avgrundsskild från övriga EU – vilket innebar dessa strömmar på livsfarliga turer som flyktingarna valde just pgra politiken. Jag vill även påstå att Tyskland och Sverige förorsakat andra länder problem genom sin politik. Självklart ska migpol samordnas inom EU – det har jag skrivit om länge! Allt annat tyder på bristande förnuft.

Lika självklart är att man ska hjälpa folk i nöd!!!! Sveriges politik är sanslöst naiv! Hur många miljarder har man inte lagt här hemma för ett fåtal!!! Hur många verkliga flyktingar skulle inte kunnat hjälpas ute i världen genom FN. Och skolgång för flickor och barn överhuvudtaget. Vilket är min hjärtefråga.

En totalt sanslös politik i Sverige kommer att försätta vårt land i mängder av hårda prövningar – politikernas oförmögna beslut samt medias vinklade okunniga bevakning med bristande förmåga till olika perspektiv.

Det är dessutom underbart med den naturliga samvaron mellan könen i Ungern. Visst finns det olika tider på vissa bad men de beror inte på att man inte klarar att umgås tillsammans.
Idag var jag på ett bad där man även delade omklädningsrum. I stället fanns kabiner att byta om i. Alla var tillsammans. Duschade tillsammans. Badade tillsammans. Underbart!

Ps. Visst finns det saker som inte är så positiva i Ungern också. Vissa är felaktigt beskrivna. Religionen har en framskjuten plats bl a. Men när chefer rensas ut – för att man inte vill ha gamla kommunister kvar – tycker inte jag det är konstigt. Inte heller att en vänstertidning inte längre får stöd eftersom den går med brakförluster. Ingen vill väl läsa. Socialisterna är splittrade och bråkar för det mesta här. Ungern styrs av partier som kan jämföras med m+kd. Premiärministern har starkt stöd. Det är inte Jobbik motsvarande sd som styr!!!!!

Mina spekulationer:

  1. Ungern kommer att bli en sann pärla i Europa där trygghet råder.
  2. Sverige kommer att tappa mer och mer och mer och mer ….otryggheten ökar redan …

Som sagt! Oerhört intressant att följa dessa båda helt olika länder ….