Alltså jag är ‘bara’ en mycket samhällsengagerad och kritisk medborgare i EU. Då menar jag så mycket att jag kan kalla mig nyhetsnörd. Och jag vill helst se mig som EU-medborgare och inte begränsa mig till mitt svenska medborgarskap. Tillbringar mina vardagar fördelade lika mycket i Sverige som i Ungern. Är även kulturnörd och älskar kreativitet inom olika konstarter. Ser Budapest som mitt Europas kulturcentrum.

Jag har en intensiv önskan att få en korrekt rapportering av journalister inom Public Service. Med korrekt menar jag FAKTA och ALLSIDIG belysning. Det kräver lite extra journalistarbete än vad (Emelie Roos och alla övriga) journalister i regel uppvisar. Det kräver att man har en öppen attityd till fakta ur olika perspektiv. Det kräver att man har ett etiskt tänkande och hög moral i sitt ansvarstagande som journalist. Sådant är sällan förekommande i vår tid nu – PK-tiden – där det politiskt korrekta enligt ”eliten” – de i den egenskapade journalistbubblan – skapar och hjälper varandra att skapa och som samtidigt hejar på varandra. Ja vi har en bubbla som innesluter journalister så väl som politiker. Tyvärr!

Inget samhälleligt mod och CIVILKURAGE här inte!

Med Public Service menar jag alla journalister inom SVT och SR. Jag anser också att man kan ställa liknande krav på ledande samhällsjournalister på våra större dagstidningar. (Troligen inte på Aftonbladet och Expressen vilka ligger i nivå med ”skvallerjournalistiken” även om de någon gång kan uppvisa vettiga artiklar. Fast då kanske det är en gästskribent.)

Och jag är bara en liten medborgare som vill ha FAKTA och ALLSIDIG belysning. Och en liten medborgare som ser vardagen. Jag ser den med klara ögon. Kritiska ögon. Det jag reagerar mot vill jag lyfta fram som mina betraktelser – INTE som mina åsikter! Det är stor skillnad!!!! Vissa fattar inte det. Några förstår och kan hålla sak och person isär.

Jag upplever verkligheten och vardagen i två länder som är varandras motsatser i mycket. Det är så oerhört intressant!!!!!!!!! Tyvärr kan jag inte språket i det ena landet men numera fungerar engelska i Ungern. Det gjorde det inte för ett antal år sedan.

När jag hör journalister i Sverige uttala sig om Ungern blir jag ofta arg och tänker hur inskränkta och faktaresistenta de är och ofta hur lite de vet om verkligheten utanför sin bubbla och utanför sina likaledes inskränkta kontakter. Åh alla dessa foliehattar! Suck!
Hur mycket fakta saknades inte när SVT bevakade senaste valet i Ungern och vilka ges utrymme att tycka i viktiga frågor!!!! (En svensk hundräddare i Budapest) Sannerligen anmärkningsvärt av ett Public Service!

Om man ändå kunde få ett fungerande Public Service som levde upp till sitt ansvar. Tänk om vi hade haft seriösa journalister och inte PK-märkta foliehattar!
Journalister som ansträngde sig och tog ansvar för sitt viktiga uppdrag.

Partisympatier inom svensk Public Service!
Partisympatier inom svensk Public Service!

Favoriten är BBC men jag kollar även Skynews, Euronews, CNN, SVTplay alla nyheter samt Forum, SR, …. twitterflödet … världen …

Angående föregående inlägg om min reaktion på Filosofiska rummet SR.
Jag skulle förstås kunna skriva mycket mer. Journalisters sätt att använda begrepp och uttryck säger och förstärker också deras intentioner. Hur de lyfter fram vissa fakta och utelämnar andra fakta. Tex när Emelie Roos kallar stängslet för mur. När hon inte informerar om de övergångar som finns i stängslet, problemen med våldsamma flyktingar, dolda terrorister mm mm

Visst är det oseriöst!

Nu jobbar inte ER på svenska Public Service men väl på SvD.

Kommentar 1:
Jag fick svar från Lars Mogensen på en tweet jag skickade till honom – det tackar jag för!
I svaret fanns en artikel från juli 2015 som i ett nötskal visar hur svenska journalister skriver snävt, oreflekterat och fördömande om Victor Orban och Ungern. http://www.svd.se/bakom-taggtraden-avskaffas-demokratin
Man borde relatera till Ungerns historia! Man borde ha öppna ögon för allt som sker i den Ungerska verkligheten och hur landet utvecklas. Många tyckare i Sverige tror vi är så himla bra och så himla före. När F! kom in i EU trodde man de var först med en rom i EU. Tji det var Ungern! Skygglapparna tycks sitta fast förankrade på alla i journalistkåren! De är så uttråkande smalvinklande och det är naturligtvis lättare än att anta ett ALLSIDIGT perspektiv. Ett sådant kräver mer. Så man läser varandra och lyssna på varandra och lever vidare i sin skyddade journalistbubbla medan verkligheten finns utanför. Jag tror Orban har en annan typ av insikt och ligger mer i fas med tidens färändrande villkor än vad våra politiker gör. Förresten det är ju uppenbart! Skygglapparna sitter på våra politiker i Sverige lika fast som på journalisterna! Därför ser situationen ut som den gör i Sverige idag. Så ser det INTE ut i Ungern!

Kommentar 2:
Författaren Emelie Roos till artikeln (i länk ovan) är bra på att hitta artiklar som passar hennes begränsade föreställning om Ungern. Inget öppet reflekterande eller analyserande här inte. Typisk PK-stil för denna tiden.
”Till skillnad från järnridån som stängde den ungerska befolkningen inne, syftar den nya muren till att hålla omvärlden ute.” Vad är detta! Skulle Ungern stänga omvärlden ute! Det är ju rent löjligt att skriva så. Oseriöst också!
I stängslet hon vältrar sig i sin PKstil och refererar till nämns inget alls om att det finns övergångar. Men flyktingarna vill inte registrera sig som reglerna i EU påbjuder. De vill vidare till Sverige och Tyskland. Begriper inte vem som helst att ett land inte kan ha en sådan situation som den före stängslet eller den i Sverige före gränskontrollerna!? Som jag ser det lever Ungern upp till de krav för kontroll av sina gränser som EU påbjuder … men får en massa skit för det. Jag klandrar inget land som vill skydda sin befolkning och sitt område. Och jag har extra förståelse när det gäller ett land som har en historia av ständiga ockupationer. Och som jag ser det gäller SAMHÄLLSKONTRAKT till medborgarna i Ungern. Så är det inte i Sverige!

Sverige - Ungern varandras motsatser. Dt blir intressant att följa utvecklingen!