Utomordentligt träffande av Magnus Norell:

Emellertid skriver Norell i sitt förord att inget svenskt bokförlag ville ge ut boken och fortsätter ”Jag förmodar att detta säger något om vår tid och om den beröringsskräck för islam och islamism som länge präglat både debatt och politik i Sverige. Jag syftar då på en rädsla att bli stigmatiserad som ’islamofob’, att vara alltför politiskt inkorrekt, att vara motståndare till islam eller till och med att vara rädd för fysiska angrepp. Det bådar inte gott.”

Det låter dystert, men mycket träffande. Något har gått snett i vårt demokratiska system – där man internaliserat ett visst sätt att se på världen. Man frågar sig vilken roll det spelar att yttrandefriheten i Sverige finns på pappret, när det i offentligheten används utstötningsmekanismer som med en enastående effektivitet sorterar bort en viss sorts åsikter, som ett led i självrättfärdighet.”

SvD – Demokrati i gungning av Hanna Gadban,