Agenda på SVT ikväll var riktigt dåligt när Omar Mustafa och Socialdemokraterna diskuterades. Inbjudna var en representant för ett islamskt ungdomsförbund och en skribent på Aftonbladet. Den debatten gav ingenting den ene lojal med OM och den andre med s. De fick ju en fin chans och SVT-tid. Gav ingenting!

Sedan var det dags för att diskutera vad man ”får” diskutera. Stina Dabrovski (ordf i Publicistklubben) och Ali Esbati (v) var inbjudna. Det blev en märklig diskussion. SD pratade på ett plan och AE på ett helt annat. Agendas programledare hade nu tappat närvaron totalt och lämnade över samtalet till AE som inte hade något intressant att säga. Hade hellre lyssnat mer på SD faktiskt.

Det är precis så som SD beskrev villkoren för debatt om rasism, invandring och andra ”känsliga” ämnen. Debatten är strypt i känsliga ämnen och så länge den är det kommer sd att växa. Det är hög tid att släppa debattörer fria och ge transparence inom de s.k. känsliga områdena.

I mitt Sverige är inte svenskarna främlingsfientliga. De är inte islamofober heller! Inte svenskar i allmänhet. Men vissa svenskar kan vara och vissa områden i Sverige kan vara främlingsfientliga men då säkert mot alla även andra svenskar. Jag upplevde t.ex. Båstads kommun som främlingsfientlig när jag flyttade dit. Mina erfarenheter från min barndomsbyggd var att man var nyfiken och välkomnande mot främlingar.

Att det blivit så illa som det är just nu anser jag bero på journalister och politiker! Journalister sätter agendan och är så glada för att etikettera. En journalist har mycket lätt för att benämna någon för rasist. Politiker har inte visat transparence och varit öppna med svar på frågor som folk haft. Invandrarfrågan nu är typisk! Här råder arbetslöshet. Många lever på bidrag. Även invandrare. Folk förstår inte hur detta ska gå ihop med mer eller öppen invandring. Folk tycker också det är dåligt att ta emot människor för att sätta dem i bidragsberoende.  Det är politikernas uppgift att förklara och informera tills folk begriper. Det räcker då inte bara att säga att vi behöver fler som arbetar för att klara pensionerna i framtiden.

Islam är också en sådan fråga. Det är klart det finns islamister här likaväl som muslimer som önskar jämlikhet. Vi borde vara mycket tydligare med våra grundvärden och vad som inte accepteras. Mycket tydligare! Vårt rättsväsende också! Denna artikel på Newsmill berömmer Löfvén för tydlighet i värdegrundsfrågan versus islamska förbundets.

Mer debatt och öppenhet i ”känsliga” frågor!

Nu plötsligt saknar jag Nyamko Sabuni (fp) hon var den mest öppna politikern i en känslig fråga. Var det därför hon fick lämna sin post till Ullenhag (fp) !?

Områden att vara övertydliga i … ingen könsstympning av pojkar och flickor, barnäktenskap, tvångsäktenskap, ojämlikhet, ingen ansiktstäckning på allmän plats, inga religiösa friskolor, ….. göra slut på religiösa och kulturella övergrepp på barn, ungdomar och vuxna!


Politometern en samling politiska bloggar. Lund,  Intressant