Den 18 mars klockan omkring 19:30 visades denna ”debatt” i SVT1:

SVT rapport

… som nu inte är tillgänglig att se.Publicistklubben i Göteborg var arrangör. Inbjudna var Aaron Israelsson (chefredaktör för Faktum), Camilla Henemark (modell), Elisabeth Ohlsson Wallin (konstaktivist) och Claes Ericson (galenskapare).

Debatten om satir inleddes av …. namn ? … som visade tidigare grova satiriska bilder. Hur långt får man gå? var frågan som svävade … hos de flesta tror jag … men inte alla.

Ska man få framställa offentliga personer hur kränkande som helst? Eller ”personer med makt” som EOW hela tiden lyfte fram. Det gick inte att ta miste på att EOW hatar ‘personer med makt’. Makt är alltså väldigt fult i hennes (trångsynta !) värld. Dessutom är hela Europa fascistiskt och Sverige minsann också framförde hon. -Ser ingen det!? var ett av hennes uttalanden.

– Ska man som satiriker bry sig om den drabbade blir ledsen? var en fråga.
– Nej, det ska man inte! …
– Men, sade AI, om jag hade gjort något som Camilla blev ledsen för då skulle jag bett om ursäkt för henne känner jag.
Jag hoppade till vid detta öppna avslöjande om hur han tänker.

Visst var det så som Claes Ericson inledde sina synpunkter med
– Det känns som att vara med i ”Fyra och en ska bort”. Så talande. Det sammafattar hela debatten. Fast det borde vara: Fyra och en ska vara kvar.

CE tycker nämligen att satir ska vara med humor, ge alternativ och man ska vara snälla mot varandra. Han gillar inte den här typen av kränkande satir. Enligt mig var han den ende vettige – denne galenskapare!

Varför ska ett oerhört viktigt område diskuteras så platt!? Är det vad journalister endast förmår?

Det finns en grupp människor som tycker att man får vara hur förfärligt elak som helst och uttrycka det allra värsta och mest kränkande i ord och bild när offentliga personer och personer med makt är måltavlan.

Man kan väl säga att det är ett fascistiskt förhållningssätt. Oresonligt självpåtagen makt att förinta andra.

Vad är satir? Hur långt får vi gå när det gäller förlöjligande och kränkningar mot andra människor.

Idag – NU – I denna tid av näthat och stalking …. Ansvar och konsekvenser  …?

Den typ av satir som debatterades här kan absolut jämställas med mobbning. Aaron Israelsson visade ju tydligt hur offret avhumaniseras. Han kände ju inte Filippa Reinfeldt. Precis vad som sker i mobbning! Avhumanisering.

Efter denna debatten var det så uppenbart att det handlar om aktivister – politiska aktivister – som i yttrandefrihetens och konstens namn har sin egen politiska agenda och där medlet/agerandet kan vara hur fascistiskt som helst. Det handlar alltså om fanatiska självsvåldiga krafter i vänsterkanten där man hatar de borgerliga och ”makthavare”. Det är inte bra när HAT styr.

Extrema osunda krafter i en naiv trångsynthet. Totalt urspårad! Samhällsfientlig och människofientlig! Helt i avsaknad av respekt för andra människor och verkligen inte i en anda av Mänskliga rättigheter. Nej, det handlar om att förgöra ”fienden”. Avhumanisera!

HUR LÅNGT FÅR MAN GÅ I SATIRENS, YTTRANDEFRIHETENS OCH KONSTENS NAMN?

  • Hur illa får vi göra andra människor?
  • I skolan får det inte mobbas och kränkas? Men när är det då OK att börja?
  • Ska vi ha en åldersreglerad skala för utförande av kränkningar mot våra medmänniskor?

Vem i hela världen har makt och civilkurage att sätta ned foten i denna viktiga fråga? Åklagare och domare har visat sig alldeles för flata. Pressombudsman o.dyl. likaså …. VEM!?

Bild från Lisbeth Pipping

Bilden ovan har jag hämtat från Lisbeth Pippings evenmang inför Almedalen. LP är sannerligen vår mesta kämpe mot mobbning i skolan.

* Bilder som visades i programmet var bl.a. en bild med en naken politiker som knep sin lem (kuk) med en hovtång, Filippa Reinfeldt ståendes och ”tog ngn med nedhasade byxor bakifrån”, Fredrik Reinfeldt i kissiga blöjor samt EOW-s tavla med naken CH, hakkorset mm. En samling avarter alltså.
* Fascism – I överförd bemärkelse har icke-demokratiska styrelseformer som betonar våldets rätt över demokratin och friheten kallats fascistiska. Wikipedia (styrelseformer – kan ses som handlingar i tryckfrihetens och konstens namn)

Det finns både fysiskt och psykiskt våld!

Det har sannerligen spårat ut!


Politometern en samling politiska bloggar. Lund,  Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om journalistikjournalistermediapolitikåsiktsfrihetinvånarfrågan,  Public Service , Publicistklubben, Aaron Israelsson, Camilla Henemark, Elisabet Ohlsson Wallin, hakkorstavlan, satir, konst, mobbning, avarter,     …