Ungern en mycket ung demokrati. Ett land under ständig ockupation sedan urminnes tider. Senast ockuperat under kommunismen som lade en tung våt mörk filt över landet och sög ut det.

Därför inte konstigt att det var en överväldigande majoritet som ville in i EU när det röstades. Angående röstning ansågs det tidigare meningslöst att rösta, ibland blev man tvingad till röstningslokalen. Därför lider landet fortfarande av relativt lågt röstdeltagande men det ökar. Troligen är det skillnad mellan generationerna avseende röstdeltagande.

Ungrarna är ett mycket vänligt och hjälpsamt folk. Det är ett läsande folk och man ser t.o.m. uteliggare läsande och med en packe böcker. Kulturen blomstrar och man ordnar ofta konserter för baby/barn och förälder. Barnen har alltid en särskild plats vid kulturarrangemang och festivaler. Man har ett rikt utbyte av internationella begåvningar och kulturpersoner inom alla kulturarter. Biljetterna går åt snabbt. För den kulturintresserade är Budapest en sann pärla och enligt mig Europas kulturcentrum.

Ungern får massiv kritik när det gäller styret. Urskiljningslös skulle jag vilja säga för aldrig hör man om det som är bra och fantastiskt. Det är anmärkningsvärt enspårigt!

Viktor Orban är en stark ledare. Han har enormt stort stöd bland folket, enligt våra mått mätt. Han är tydlig med att det ungerska folket kommer först. Han är tydlig med att samhällskontraktet till de egna medborgarna gäller. Han representerar ett konservativt parti Fidez och Orban själv var liberal när han engagerade sig i politiken. Jag betraktar partiet – så som det framstår – mer nationalkonservativt. Det kopplar jag till Ungerns historia med ständiga ockupationer och nu äntligen fria och själva ”äger” sin nation  som man vill värna.

I Ungern lyssnar man på folket …. politikerna får fortsatt starkt stöd … det är (national)konservativa och kristdemokrater som styr landet. Religionen har en stark plats till skillnad från i Sverige. Det är faktiskt demokrati numera i Ungern. Fast vissa inte tycks tro det. Ingen tvingas längre att rösta (på kommunister).

Mitt syfte är att beskriva hur jag ser och tolkar – jag varken upphöjer, försvarar eller hyllar – jag önskar så att kunna få fram FAKTA om faktiska områden, de kritiserade – fakta som inte är färgade – FAKTA från båda hållen. Det är omöjligt då jag inte kan språket.

Det gäller främst rättsväsendet och media.
Om Ungern vill byta ut en domare – en domare från kommunisttiden, korrupt och som tar mutor … är det fel eller rätt gentemot folket att byta ut honom?
Det har funnits många suspekta korrupta personer från kommunisttiden som besuttit viktiga poster i samhället – jag förstår om man vill byta ut dem – men inte omvärlden.

I Ungern lyssnar man på folket. Visst finns det opposition men himmel så splittrad den är och ledare byts ut, man bråkar och strider. Inför senaste valet samarbetade t.o.m. liberalen Soros med Jobbik (motsvarande sd) … som om Björklund skulle samarbeta med Åkesson för att gå emot Kristersson. Vem har informerat om det i våra media!? Nej vi får en ensidig och fruktansvärt onyanserad bild av vad som egentligen händer i Ungern.

När politiker lyssnar på folket och politiker är tydliga med att samhällskontraktet råder och de egna medborgarna är viktiga …

…. ja då tycks man klara att hålla stånd både mot extremvänster och extremhöger … i Ungern lyckas man med detta. I Sverige ges sd möjligheter att växa … och växa … och …

Sverige - Ungern varandras motsatser. Dt blir intressant att följa utvecklingen!