Ikväll gick vi över Donau på Margit bron. Det är så vackert med de upplysta praktbyggnadsverken – Parlamentet, Buda slott, Mattiaskyrkan …. båtarna som flyter …. Ungrarna kan ta vara på kulturskatterna. De är mästare på att belysa så prakten framstår som den är värd.

Flaggor pryder båda sidorna över hela bron. Med jämna avstånd fladdrar de i vinden denna kväll. Tre olika flaggor. Den första en typ av emblem. Den andra berättar att det just nu är ”Contemporary Art Festival”. Den tredje är den ungerska flaggan.

Jag tänkte:

Så osannolikt det skulle vara att i Sverige få se svenska flaggan över broar på liknande sätt! Hur har det blivit så? Varför förnekar vi vår nationalitet? Varför är det ”fult” att vara stolt över sitt land? Nåja inte om det handlar om idrottstävlingar typ fotbill eller musiktävlingar typ ESC.

I Budapest hyllar man även besökande statsdelegationer med deras flaggor längs båda sidorna på de främsta broarna.
Här är man stolt över sitt land och nationaldagen, egentligen två, firas ordentligt. Visserligen har Ungern en historia av långvariga ockupationer så det är inte svårt att förstå. Ungern passade ju också snabbt på att gå in i EU och det var en överväldigande andel som röstade för detta medlemskap.
Milde tid vad det hänt mycket i Ungern! Jag var här första gången 1976. Som natt och dag. Då under kommunistiskt sovjetförtryck och nu fritt. Då grått och nedtyngt, utsuget. Nu blomstrande på alla områden. Det jag gillar framförallt är det enormt rika kulturutbudet och den internationella atmosfären som präglar Budapest. Här finns alla olika och olikheter bland människor – från världens alla hörn. Jag älskar att vara en del i detta människohav.

Ungrarna har fått det mycket bättre. Landet styrs av Fidesz, ett socialkonservativt parti. (Så benämndes det under Alliansregeringen och liknades då vid m+kd. Under s+mp-regeringen kallas det nationalkonservativt.) Fidesz har majoritet 2/3 och kan genomföra sin politik. Det gör de. Men lyssnar man på svensk media så låter det som om det högerextrema partiet (Jobbik) styr. Det är fel! Jobbik har ca 14 % och kan jämföras med sd.

Ungrarna i gemen är nog nöjda med hur landet styrs och de får det bättre och bättre. De kan känna sig trygga. För lite sedan sänktes priset på både el och gas. Bra för folket. Jag skulle tro att budgeten är i god balans. Här finns gott om vardagsjobb. Tänk bara när alla flaggor ska bytas 🙂 Poliser är ute på gatorna. Här har man kontroll på både sina gränser och gator. I Sverige har vi ingen kontroll alls. Det kan läsas i polisens interna dokument bl.a.

Det finns massor med bra saker gällande Ungern men det kommer aldrig fram i svensk media. Svensk media och Cecilia Wikström (fp) för en hatkampanj mot Ungern. Det ligger nära till hands att tro att svenska (vänster-)journalister har likasinnade i Ungern som källor.

I ungersk TV har man sansade debatter och diskussioner.
I svensk media ska det handla om konfrontation och vem som vinner debatten. Inte att ge tittare/medborgare så allsidig information som möjligt.

Snart har Ungern gått förbi Sverige och utvecklat sitt land samt villkoren för sina medborgare, tror jag.

Gränsbevakningen har verkligen blivit föremål för kritik. Egentligen gör Ungern bara vad det har rätt till – vad dess lagar säger. Man har sett att flyktingströmmarna innehåller människor från andra håll än krigsdrabbade länder. Massor med slängda identitetsdokument har samlats in. Man ville ha kontroll. Man insåg att man var tvungen.
I Sverige saknade man totalt insikt och man har ingen som helst kontroll. Svenskarna reagerar genom att sympatisera med sd. Ungrarna är säkert nöjda med att deras politiker har kontroll.

I ungersk TV informerar man om att de styrande politikerna i Sverige inte lyssnar på sin befolkning.

Det ska bli intressant att följa den fortsatta utvecklingen. Hur klarar Sverige situationen akut och långsiktigt? Jämfört med Ungern? Båda länderna har ungefär samma folkmängd.

The Parliament, Budapest

Flaggor över bron, Budapest