Debatt på högt_läge nivå – underhållande och urtrist.

”Grunden till att det finns så mycket hat hos cykloperna, och så mycket fruktan, tror jag är enkel. Cykloperna vill inte veta av de delar av verkligheten som inte är som de anser att den bör vara. Cyklopernas stats­minister kallade för inte länge sedan ett legitimt parti, invalt i riksdagen, för ett nyfascistiskt parti. Alla vet att det inte stämmer, men det spelar ingen roll för om de har en annan åsikt i en känslig fråga, så är de fascister. I vilket annat land som helst hade det ansetts vara en skandal. Men inte hos cykloperna, där det är ett rimligt påstående. Det märk­ligaste är att de tror att det är likadant på alla andra platser, i alla andra länder, och ingenting kan övertyga dem om att så inte är fallet. Cykloperna tror att deras bild av verkligheten gäller för alla, och när det någonstans inte stämmer, som till exempel i grannlandet Danmark, så blir de arga på danskarna.” Knausgård i DN
”Cykloperna är vi svenskar” 🙂

Jag har inte läst Knausgårds roman och kommer antagligen inte att göra det men det han skriver i artikeln tycker jag är väldigt välformulerat och mycket ”mitt i prick” – sannerligen en underhållande läsning.

Nu har jag läst Jan Guillous bidrag i debatten också men tyvärr hittade jag inte något intressant eller roligt i denna att citera. En ganska trist artikel men tydligen tycker han själv att det är ett kulturinlägg:

Den läsare som nu misstänker mig för att skriva en kulturartikel har ­alldeles rätt. Jag ber om ursäkt. Men det här är rätt kul, jag lovar. Ge inte upp.

Tyvärr Jan Guillou – det var inget kul alls bara en trist oinspirerande artikel. Men den passar ju bra i Aftonbladet 😉

Ebba Witt Brattströms inlägg påbörjade jag men klarade inte att fullfölja. Den var så främmande från mitt eget ”språk” och kändes som det antagligen gör om man tvingas gräva en brunn för hand. Man stöter på vasst och bitskt hela tiden.

Alla turerna i denna debatten är samlade här.

Mer om hur det är i Cyklopernas land och hur ”sanningssägare” behandlas. Anna Dahlgren Expressen är en super duktig ledarskribent tycker jag. Ofta ”mitt-i-prick”.

macro_20140618_miniflowers