Blev nyfiken när jag såg denna artikelrubrik – Sex feministiska myter av Pär Ström. Jag vet inte vem han är så jag kollar hans sida och vad han skriver om sig själv.

Han brinner för jämställdhet och vem gör inte det! Vi brinner på lite olika sätt bara. Vi har också olika medel och taktik för vår strävan för den sanna jämställdheten.

Vissa går in i mer eller mindre uppseendeväckande feministiska rörelser. Tex visar brösten i olika aktioner. Bränner stora summor pengar i andra.

Själv använder jag inte etiketten f e m i n i s t  om mig själv. Det känns så fruktansvärt fel. Jag är H U M A N I S T. Det finns orättvisor i världen – stora orättvisor. Liksom olikheter. Mellan människor, mellan kön, inom könen.

Alla orättvisor ska bekämpas. Vad är orättvisa?

Pär Ström skriver:

”Det är LIKA FÖRUTSÄTTNINGAR för könen som är jämställdhet, inte lika utfall.”

Då undrar jag hur i hela friden vi ska få ”lika förutsättningar” – ska vi då klonas och växa upp i laboratorier? Lika förutsättningar innebär ju att vi skulle ha lika förmågor och kompetenser på något sätt. Men vi kommer alla att ha förmåga men vi kommer aldrig att ha lika förmågor. Här har vi jobb att göra genom hur vi värdera våra olika förmågor. Eller?

Jag tänker att det är VILLKOREN vi måste jobba med. Villkoren i samhället ska göras lika för alla.  Politiker och samhällsaktörer ska göra villkoren lika för alla!

Föräldrar och pedagoger ska skapa gynnsamma miljöer för utveckling och lärande vilket ökar förutsättningarna hos barn och ungdomar. Förutsättningar att ta så stor del som möjligt i vad samhället erbjuder.

Det måste finnas plats för alla i ett samhälle.

barn_thumb.jpg