Jag blir mer engagerad i detta område. Jag funderar över hur det kan komma sig att människor inte begriper. Inte begriper att allt som har med religion att göra är vidskepelse. Människoskapade sagor – vidskepelser. Vanföreställningarna är lika tokigt idag som de var förr. Man offrade barn, man trodde på Oden och Tor, Zeus och Afrodite …. I religioner finns alltid auktoriteter som ska följas, som ska tros på – blint. Det är motsatsen till förnuft!

Hur kan det vara så att människor idag tror en Gud finns? En Allah eller vad den kan kallas i olika religioner. Det är för märkligt!

Det värsta är ju barn som föds in i olika religioner. De väljer inte själva. Vissa skulle till och med få dödsstraff för att lämna religionen – om de har otur att födas som muslim. Kristna kan lämna sin religion när som. Jag gjorde inte det förrän som vuxen – ca 25 år sedan. Men redan som 9-åring kommer jag tydligt ihåg vad jag tänkte under en gudstjänst. Då hade jag ändå gått i söndagsskola – klistrat in bilder på Jesus i en bok man fick. Lyssnat på spännande berättelser om Jesus. Som liten.

Nu satt jag i Linneryds kyrka som jag ofta besökte tillsammans med min farbror och faster. Min faster sjöng i kyrkokören uppe på läktaren. Jag satt med min farbror i en kyrkbänk och prästen predikade från predikstolen. Jag tänkte samtidigt:

– Så falskt! Vad han pratar falskt! Fattar dom inte att detta inte är sant! Det stämmer ju inte!
Det stod så klart för mig att allt var sagor och påhitt. Ja vanföreställningar.
Men uppfostran sitter djupt. Ibland kan jag känna obehagskänslor när jag säger att Gud inte finns. Precis som om jag skulle straffas. Typiskt!

Säga vad man vill men människor är fantasifulla och en del vill styra över andra och använder religionen härför. Och en stor troende skara utan förnuft följer auktoriteten blint.

head_RvsS

Losing our religion? Gallup International.

”New research this Easter shows that worldwide six out of ten (63%) citizens say they are religious, while one in five (22%) say they are not and one in ten (11%) consider themselves convinced atheists. In Africa and the Middle East more than 8 out of 10 people (86% and 82% respectively) portray themselves as religious while 7 out of 10 say so in Eastern Europe and America  (71% and 66% respectively) and 6 out of 10 (62%) in Asia, say they are.”