Jag ska våga mig på några tankar omkring #val2014.

Först vill jag säga att jag tycker det har varit en jysst valrörelse på många sätt.

Sansade debatter vilket jag uppskattar mycket. Jag är mycket intresserad av politik och följer alla program jag kan och hinner. Jag har ett kritiskt öga till hur media använder sin makt och det stora ansvar Public Service har. Ofta anser jag att man inte lever upp till detta ansvar. Framförallt är media dåligt på att granska politikens vardag och ge en korrekt bild hur Sveige fungerar. media är oftast mer intresserad av ”spelet” och ”konflikter” och detta kräver ju inga djupare kompetenser. Jag tycker också att vi tittare blir lite omyndigförklarade genom medias egna tolkare som ges stort utrymme att ”tala om vad som gäller”. Irriterande ofta faktiskt! Här behövs mycket mer ödmjukhet. Och hellre beskrivande än tolkande tycker jag. Jag som själv vill tolka det jag ser och hör.

Inga trista spam-mail har cirkulerat som det gjordes förra gången om någons cansersjuka mamma.

Media har varit mycket allert och försökt sig på några nya grepp. Tänker tex på ”duellen” i TV4. Samtidigt kan jag tycka att det omänskliga krävs av våra politiska företrädare och det måste man planera bättre för i nästa val. kanske vi borde återgå till att partierna sätter agendan för debatter och inte media.

Med media här menar jag TV, radio och tidningar som har en ambition att seriöst belysa valet.

Regeringspartierna har alla gått tillbaka och de rödgröna har i stort sett stått stilla. Sverige hamnar i en högst utmanande situation när nu inget av blocken har majoritet. SD blev segrare i valet och är nu Sveriges tredje största parti.

SD är med rätta ett parti som ska ifrågasättas med tanke på sitt ursprung i nazism och människofientlighet. De benämns ofta som ”rasistiskt” och ska därmed isoleras.

Vänstern var snabbt ute med att lägga skulden på Alliansen för SD-s framgång. Motparten svarar med att det snarare då beror på bristen på opposition under denna period.

Faktum är att politiken och politikerna på riksplanet har stått handfallna och fastnat i ett tunnelseende. De har packat ihop allt som har med SD att göra som ”rasister” och ”främlingsfientliga”. Media har varit mycket starkt drivande i detta också. Visst har varit ”tillåtet” och annat ”otillåtet” när det gäller SD-s politikområde.

Man har inte klarat att hålla företeelser isär och man har inte klarat att göra en analys. Därmed ger naturligtvis alla åtgärder inte de resultat man önskar. Resultatet blir att SD växer än mer.

Visst är det fint att ”öppna hjärtat” och jag tror att vi i Sverige har ovanligt öppna hjärtan. Visst är det fint att värna tex romer och religiösa grupper men inte urskiljningslöst och utan att problem som kan finnas (tänker här på Fp speciellt och tex på Ullhagen).

Egentligen är det inte oöverkomligt svårt att dra slutsatser angående SDs framgångar.

Konstateranden:

  • Det finns rasister inom SD
  • Det finns ngn typ av främlingsosäkerhet – fördomar – inom SD
  • Alla SDs sympatisörer är INTE rasister
  • Många sympatisörer är besvikna på den förda politiken
  • ….

Det räcker att hamna på den punkten med besvikna medborgare för det är dom som låtit SD växa.

SD har lyckats koppla ihop assylinvandring med välfärden och människor känner igen sig i sin vardag. Politikerna har försökt att förklara att Sverige behöver fler människor och att Sverige annars skulle stanna. Många utlandsfödda jobbar tex inom vård och omsorg.

Så är det naturligtvis. Sverige behöver fler människor som kan arbeta och försörja en växande befolkning.

Men! Jag tror inte att dessa sympatisörer litar på politikernas förmåga och hittillsvarande lösningar för att ta emot så många människor på det sätt som de kräver. Tillhandahålla ett bra mottagande, bostad, arbete, undervisning … mm och dessutom till balanserade kostnader. Dessutom att klara av att kommunicera detta. Om man nu vill att SD inte ska fortsätta att öka.

Detta är alla politikers ansvar att omgående ta tag i även om stor skada redan är skedd.
Eller kanske man väljer att stanna i tänkandet att 87% inte sympatiserar med SD och fortsatt isolering gäller. Och därmed riskera att SD ökar ytterligare.

Nu hoppas jag innerligt att skadan Sverige lidit i detta val kan minimeras av ansvarsfulla politiker.

Jag hoppas också att Sveriges nästa Statsminister blir en kvinna med namnet Anna Kinnberg Batra (m) och som leder Alliansen i valet 2018.