Det är klart man ska vara tydlig med vad som är fel!
…. tex rasism, extremism, terrorism …. hat och hot …. våld ….!!

Men att stanna på ett bataljonsplan och slåss mot meningsmotståndare genom att slänga begrepp (ägg, tårtor, glåpord, använda knivar, hot, hat mm) på/mot varandra tror inte jag är bästa metoden att nå framgång. (Vissa kanske bara vill bråka och bryr sig inte om fredlig framgång.)

Det är mer vad man brukar kalla ”sandlådestadiet” där spaden slås i huvudet på den andre.

Den ena kampen förs under slogan ”mot rasism” och den andra kampen förs genom att dela upp människor på ett främlingsfientligt sätt eller kanske bättre benämnt extremnationalistiskt.

Kampen står mellan antirasister och extremnationalister.

Det är ett slagfält som ofta urartar både IRL och på Internet. Då uttrycks en fruktansvärd människofientlighet i ord och handling! Faktisk ofattbar för den som inte drabbats eller sett på nära håll. Den aggressiva kampen kryper upp och fram även i debatter mellan riksdagspartiernas högsta företrädare. De som borde föregå med gott exempel.

Jag skulle mycket hellre se ett större engagemang för att 1.) värna vår demokrati och 2.) lyfta fram mänskliga rättigheter! Det är viktiga värden som kan förena många och bjuda in övriga.

Fokusera på det som förenar – klokt tackla det som skiljer. Vi vill ju inte ha fler som rustar för strid men som det nu fungerar på bataljonsplanet så ökar trupperna på båda sidor. De ”hatar” varandra. Vad kommer man med det!?

Det är en människofientlighet som stärks och det är destruktivt! Dessa krafter har redan framkallat en massa våld i vårt samhälle. Våld och förstörelse!

Det finns goda krafter – människovänlighet – som vill förena i stället för att splittra. Malala är det mest aktuella exemplet men på närmare håll har vi Siavosh Derakhti från Malmö som fick Raoul Wallenbergpriset.

Vi behöver få slut på våldet! Det ska aldrig accepteras och måste förhindras!

Genom att värna demokratin och leva efter MR respekterar vi demokratins spelregler där yttrandefriheten är en rättighet. Även när något man inte gillar sägs.

Respekterar man inte yttrandefriheten har man problem att finna sig tillrätta i vår demokrati.

Det är hög tid att …

  1. avsluta striden mellan människor och
  2. börja debatten mellan åsikter och
  3. samtidigt sluta med våldet. 

Människofientliga människor och människor som utövar våld och hat mot andra människor kallar jag O-människor.