Mikael Damberg har lett en socialdemokratisk utvärdering om Alliansens vallöften. Det tycker jag är bra! De har fokuserat på arbete, skola, s.k. ökade klyftor.

Det jag tänker allra först spontant är att denna utvärdering har gjorts och tolkats som om förutsättningarna i tiden ligger konstant – alltså utan koppling till världsläget och den djupa ekonomiska kris som drabbat länder hårt. Det är ju typiskt och syftar naturligtvis till att som opponent få den svartaste tolkningen av motståndarnas politik. Minskar trovärdigheten även om tanken är kreativ. Tyvärr vad man kunde vänta.

Trots detta tycker jag att det blev ett intressant grepp och debatten mellan Mikael Damberg (s) och Anna Kinberg Batra (m) i Almedalen var mycket intressant. En bra debatt mellan två debattörer. Trots att Damberg (s) hade ett onödigt högt tonläge dock inte alls så otrevligt högt som Ylva (s) brukar ha. P.gr. av tonläget får Damberg (s) en 4-a medan Kinberg Batra (m) får en 5-a.

Jag gillar bra politiska debatter men det kräver ett sympatiskt tonläge vilket är jätteviktigt! Kunnighet är naturligtvis ett krav också. Jag imponerades av Anna Kinberg Batras (m) koll på världsläget i de debatterade frågorna. Det kallar jag kontroll över så väl det lilla som det stora – insikt om och förmåga att identifiera de viktiga sambanden. När hon lyfte fram antalet nya patent som söks i Kina visade hon det enorma behovet av att vi ser till att hålla forskning och utbildning högt om vi ska kunna nå framgång i den tid som är framför oss.

Sedan vill jag också påpeka att jag tror definitivt INTE att Sverige hade klarat sig bättre med en rödgrön regering – tvärtom!

Sedan tycker jag det är otroligt naivt att använda nuvarande skolresultat som ett resultat av Alliansstyre. Alliansens – skolbarn har ju precis börjat skolan. Det är socialdemokraternas skolbarn som resultaten gäller!

 


LundIntressant,
Läs även andra bloggares åsikter om
,  skolanbetygsocialdemokraterna, Almedalen, Damberg, Kinberg Batra