Milde tid! Man tror knappt det är sant! Åsa Lindeborgs artikel i Aftonbladet.

Jag är född i en släkt där man i generationer har organiserat sig för socialismens sak. Mina förfäder demonstrerade, strejkade, avskedades, hamnade i arbetsläger, åsiktsregistrerades, satte allt de hade på spel för att gömma polska judar och kommunister på flykt undan nazismen. Det finns inte en social reform eller ett demokratiskt framsteg i det här landet som de inte stridit för. Samtidigt fanns där en blind lojalitet mot Sovjet och ett överseende med ett förtryck de aldrig skulle accepterat på hemmaplan. En berättigad stolthet över hur Röda armén besegrade fascismen parades med en förståelse för hur samma armé krossade arbetarupproret i Östberlin. Där fann den gälla antikommunistiska skräckpropagandan sin hårdnackade motsats: visst finns det problem i Öststaterna, men … Det fanns alltid ett ”men” som fick förklara och försvara allting. Till och med Berlinmuren.”

Tala om att vara grundmurat indoktrinerad! Där fanns inget utrymme för ett annat sätt att tänka eller se världen! Visst är det skrämmande!

Själv är jag uppvuxen i en debattglad släkt – speciellt på pappas sida. Som liten älskade att lyssna på de sju bröderna när de diskuterade politik utifrån hela skalan. Vi barn fick också vara med och vi blev lyssnade på. Kanske väcktes mitt politiska intresse redan då. Aldrig att de blev ovänner. Där rådde respekt för varandras åsikter.

Min pappa röstade på socialdemokraterna. För honom – med 6-årig folkskola – var det viktigt med utbildning för hans tre döttrar. Ett självständigt liv skulle vi skaffa oss. Mamma röstade borgerligt. Men pappa var inte sosse och fri företagsamhet var viktigt. Vi handlade inte på Konsum utan ICA eller specialbutiker. Varken mamma eller pappa var medlemmar i något parti. Vi blev fostrade att tänka själva och det är jag glad för.

Stackars Åsa Lindeborg – hon hade inte den chansen och tog den inte heller!


Farmor, min pappa och hans bröder vid en av brödernas bröllop.
Farmor och hennes söner vid farbror Erics bröllop