Karl XII

När jag läser rubriken till Peter Althins (fp) artikel – Befria prinsessan Estelle – så lyser det hyckleri ur den! Det kan väl ändå inte anses som liberalt att tro att man vet bäst vad en annan människa önskar! Liberalt vore att Prinsessan Estelle får bestämma själv.

Peter Althin har fått en fix idé på hjärnan och menar att demokratin skulle fördjupas utan monarki. Det är sannerligen en FIX idé utan substans. Behöver vi fördjupa demokratin kan vi göra det ändå!

Hade vi haft en enväldig monark hade det naturligtvis varit en annan sak men vi har en monark som inte ens får uttala sig i politiska frågor. Skulle Kungen vilja engagera sig politiskt kan han abdikera av egen liberal fri vilja.

Jag menar att vi måste tänka lite mer pragmatiskt och tidsenligt. Vår Kung har ingen makt som påverkar våra demokratiska val inom politiken! Däremot gör vårt Kungahus mycket nytta för Sverige både hemma och utomlands. Jag ser monarkin som ett kulturhistoriskt värde att bevara och värna – ta ansvar för. Sverige som republik vore sämre för Sverige på många sätt.

Jag kan endast se en sak som kan störa en liberal och det är att Kungen inte kan ställas till svars inom rättssystemet. Kör Kungen för fort så kan han inte dömas juridiskt som vi andra. Men detta kan jag leva med. Tydligen är det en nagel i ögat för Althin.

En sak har jag noterat angående liberaler under min period som aktiv inom politiken. Liberaler kan ha en högst oliberal attityd när de tror de vet bäst vad andra vill och behöver.

Visst osar det hyckleri!

Ps. Apropå val av bild Karl XII – En Kung som värnade folket och gjorde mycket för utveckling av vår demokrati enligt ny forskning.


Politometern en samling politiska bloggar. Lund,  Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om  politik,  monarkin,  mediaPublic Service,  kungahusetKungen, Newsmill, Peter Althin, monarki, Liberal, liberalism,