Premiärminister Victor Orban segrade. Han fick starkt stöd för sin politik och för att han håller samhällskontraktet till sina medborgare ”heligt”.
-När det gäller ungrarnas bästa – no pardon, säger han.

Något vi knappast skulle få höra i Sverige. Kan någon tänka sig en svensk partiledare säga rakt ut … utan att blinka att ….. svenska medborgares bästa gäller i alla väder …. !?

Det är heller inget någon svensk känner idag kan jag nog säga säkert.

Ungern och Sverige är motsatser i EU – det är fantastiskt intressant att få följa utvecklingen. I Sverige är man fruktansvärt kritisk till Orban och Ungern. Fruktansvärt kritisk. I Ungern är man kritisk mot Sverige och menar att vi har en oerhört svag regering dessutom en statsminister från fackförbunden. Ingen högre utbildning som de flesta i Ungern har. I Sverige får man inte säga om ett brott begåtts av en invandrare. Inte ens gå ut med signalement som antyder det. Många är de svenska ungrare som besöker sitt ursprungsland och berättar om utvecklingen i Sverige. Man ogillar varandras politiska världar kan man säga.

Ungern har en helt annorlunda historia. Mestadels ‘ockuperat’ av olika makter som Österrike, Kommunismen och ett par hundra år under muslimsk makt. Nu är ungrarna sina egna och verkar njuta och leva ut det fullt ut. De är äntligen fria i sitt eget land och värnar sin egna värden där. Fler än någonsin röstade vid detta val och Orbans linje fick 2/3 majoritet i parlamentet.

Soros som hyllats utanför Ungern för sin ‘frihetslinje’ lyckades inte trots massiva mutningsförsök mer eller mindre suspekta. Det sägs att han skaffat sin förmögenhet på inte speciellt sympatiskt sätt. Det sägs också att det är inte Ungerns bästa han vill utan Europas fall eller i bästa fall försvagning … för att göra USA starkare. Det sägs att han har starka ekonomiska krafter bakom sig over there.

Ja det sägs så mycket från olika håll. Det svartmålas värre än någonsin. Hur ska man som vanlig medborgare i världen kunna få korrekta uppgifter och tolkningar som ligger verkligheten nära – hur ska man kunna få en slags ‘sanning’. Troligen är det omöjligt! Man måste se till att vara någorlunda insatt och man måste vara lyhörd och kritisk tillika med förnuft och ett reflekterande förhållningssätt. Själv tänker jag ofta provocerande:

-Tänk om det är tvärtom!?
-Hur skulle det se ut om det var tvärtom!?

… för att testa tankar. För mig är det viktigt att kunna ändra en uppfattning eller ett ställningstagande om jag får ytterligare information som motiverar det.

Sedan har jag min magkänsla. Den brukar vara pålitlig.

En sak är jag absolut säker på! I Sverige svartmålas Ungern å det värsta. Aldrig nämns allt det fina som sker och att folk börjar få det mycket mycket bättre efter det urholkande förlamande kommuniststyret. Ekonomin går bättre och bättre. Stora satsningar görs för barnfamiljer, pensionärer och unga. mm mm Men i Sverige är Ungern ett RÖTT SKYNKE och nu har Sverige börjat bli ett RÖTT SKYNKE i Ungern.

Tala om hur intressant det är att följa dessa båda EU-länder! Dessutom direkt från båda hållen som jag gör.

Det ena med ett tydligt samhällskontrakt till medborgarna och det andra med … ja vad? …. i den oroliga värld vi lever i nu och som bara tycks bli oroligare och oroligare …

Vem vill inte känna sig trygg!?

I Borås fotograferade jag denna väggen för ett par år sedan:

Jag vill bara vara trygg.

Ungerska valet 2018