Idag handlade riksdagsdebatten (svtforum) bl.a. om de ensamkommande flyktingbarnen – om hur kommuner agerar för barnens bästa. Vissa kommuner – socialdemokratiskt styrda – som Bjuv och Burlöv tar inget ansvar alls!

Det nämndes om hur media bidrar till att underblåsa fördomar – tex att barnen fungerar som ankare för att sedan få hit hela deras (stora!) familjer. Det gäller endast ett litet antal menar man.

Jag får en massa frågor i huvudet och den mest angelägna att få svar på är:

Hur i hela fridens dar går det till för ett ensamt barn att fly från Afrika till Sverige?

Ensamkommande flyktingbarn = barn under 18 år som kommer hit utan vårdnadshavare.

Jag söker på Internet och anar att forskning inom ämnet inte är särdeles omfattande. Bästa informationen hittar jag hos Socialstyrelsen. Där får jag svar på min fråga. Barnets föräldrar står ofta bakom och har gjort uppoffringar för att barnet ska kunna få det bättre. De har betalt smugglare eller liknande för att de ska ta barnet till tex Sverige. Barnet har tvingats att lämna sina föräldrar abrubt och känner sig svikna. Läs infon och få ökad förståelse!

Migrationsverket om Ensamkommande flyktingbarn. Där hämtar jag statistiken – se nedan:

Antalet ensamkommande barn ökar för varje år …

graf_flyktingbarn2013

Notera att uppgifterna nedan gäller 2012.

flyktingbarn2012a

De flesta är 16 år men många även 15 och 17 år.flyktingbarn2013a

flyktingbarnEU Intressant att se hur olika länder hanterar dessa barn. Sverige tar emot många jfrt med övriga länder. Det är stor skillnad mot hur övriga nordiska länder agerar.

Om det nu skulle vara så att barnen fungerar som ”ankare” … varför tycker vi då det är viktigare att diskutera om det är så eller inte?

Varför handlar det inte om hur vi förhåller oss till företeelsen ”ankarbarn”? Det skulle väl visa bättre hur våra grundläggande värden ser ut och om hur vi ser på människor i nöd där barnen drabbas svårt.

Det ena blir en tjafsdiskussion och det andra visar inställning till mänskliga rättigheter.

Hur tänker vi egentligen!!??


Politometern en samling politiska bloggar. Lund,  Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om flyktingbarn, ensamkommande,  politik, Migrationsverket, Riksdagen,  …