I en demokrati är det intressant att hålla koll på journalisternas partisympatier. Det gör man på Göteborgs Universitet vilket är mycket intressant att följa. Senaste rapporten. Visar vad jag själv insett och kommit fram till. Miljöparti-sympatierna har ökat och vänsterpartiet minskat. Slår man ihop v + mp blir det 56 % tillsammans. Det speglar inte det minsta verkligheten i samhället! Det är sannerligen ett demokratiskt problem!!!!

partisympatier bland journalister

 

Vänsterpartiet har dock gått tillbaka de senaste åren bland journalisterna. 1999 – 31 % och nu  2013 -15 %. Sympatierna för mp ökade markant mellan 2005-2011 från 23% till 42% och är nu 2013 – 41%.
Journalisterna har lämnat S, Fp och V för att sympatisera med Mp.

 

partisympatier bland journalister

 

Hur ser det då ut i media? Olika media som tidningar, TV, radio mm Det visar en intressant bild.

 

partisympatier bland journalister

De flesta journalisterna är inte professionella nog för att framtona i en ofärgad politisk rapportering – rapporteringen sker ur ett vänsterperspektiv!

Inbjudna gäster – typen av frågor – uteblivna frågor – vilka nyheter som lyfts – vilka åsikter som kommer fram när enskilda medborgare tillfrågas i aktuella frågor ….. listan kan bli lång!

Hur många är tillräckligt insatta för att genomskåda detta? Jag är rädd att det är alldeles för få. Själv är jag lite av politisk nörd – intresserad av människors beteende – företeelser i vardagen – samt ett mycket stort samhällsengagemang.

Det är kul och väldigt intressant att analysera – speciellt nyhets-, debatt-, samhällsprogram m.fl.

Detta är ett demokratiskt problem!


Politometern en samling politiska bloggar. Lund,  Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om:  Miljöpartiet,  Moderaterna,   Socialdemokraterna, Vänsterpartiet,   politik,  aktuellt,  Alliansen, Partisympatier, Journalister, Journalistik, Media, SVT, SR, …