Medan jag promenerade omkring i de olika julmarknaden hörde jag plötsligt slagord skalla mellan huskropparna. Jag förstod att jag gick rakt mot dessa eftersom de lät högre och högre. Otäckt lät det.

Det visade sig vara en ganska liten grupp – ca 50 personer – men de lät hårda och arga. Säkert var det 3 gånger så många poliser som bevakade och följde. Jag försökte fotografera.

Träffade en tjej som mobilfilmade och jag frågade om hon visste vad det gällde. Vi snackade engelska tills vi kom på att i båda var från Sverige.

Det var nog en liten grupp av dessa i svensk TV så omtalade främlingsfientliga extremisterna. Första gången jag kom i kontakt med dem av alla besök här i Budapest.

Polisen är verkligen effektiv här. De lyckas verkligen hålla koll på demonstranter så det inte urartar – som det kan göra hemma. Jag hörde många tillskyndande polisfordon. De höll troligen till vid Déak tér för det blinkade ordentligt där borta.

När jag kom hem till min lya och sedan såg rapport på SVTplay hörde jag att det hade demonstrerats mot främlingsfientligheten och antisionismen här i Budapest. Båda grupperna var ute alltså men den ena mycket större än den andra vad jag förstår och väl är väl det!

budapest_20121202_demonstration
Helgbilden

Här är extremisterna på väg till Déak torget och med poliserna i följe.

Jobbik – det extrema främlingsfientliga partiet i Ungern. Expo om demonstrationen.


Politometern en samling politiska bloggar. LundIntressant

Läs även andra bloggares åsikter om svt, SVTrapport, media, rasism, politik, Jobbik, Ungern, antisemitism